Sentz Beezwax Leathercare in business!



Vandaag is Vriezz wezen kijken bij Jeroen Gerits die sinds een jaar of 8 hobbymatig bezig is met het vervaardigen van lederen producten. Sinds 4 jaar heeft hij een klein bedrijf onder de naam “Jay’s Leather and Canvas”, en maakt hij veelal producten op aanvraag. De producten die hij maakt variëren van modieuze riemen en tassen voor dames en heren tot speciale messchede’s en gereedschapshouders voor bushcrafters en de bosbouw.

 

“Als bushrafter zijn natuurlijke producten voor mij belangrijk en leder heeft daarbij zowel esthetisch als functioneel de juiste eigenschappen. Zeker bij ongeverfd, natuurlijk gelooid leer zal er door gebruik een mooie en unieke verkleuring ontstaan die elk product uniek maakt. Dit alles maakt leer voor mij in veel gevallen het meest geschikte materiaal voor het vervaardigen van gebruiksvoorwerpen. Leer blijft heel lang goed als het op de juiste manier behandeld en onderhouden wordt, daarnaast vind ik persoonlijk dat het door de jaren heen alleen maar mooier wordt.”

 

Jeroen is ongeveer twee jaar geleden voor het eerst in aanraking gekomen met de Sentz Beezwax tijdens een bushcraft informatiedag waarbij een van de verkopers de Sentz aanbeveelde.

 

“Hij vertelde me over het hoge gehalte natuurlijke bijenwas, wat me erg aansprak. Ik heb toen een potje gekocht om te proberen. Sindsdien gebruik ik in 90% van de gevallen de Sentz Beezwax. Ik gebruik het voornamelijk om het leer te voeden. 

Het maakt de ruwe vleeszijden (suède) mooi glad waardoor het leer minder vocht en vuil kan opnemen en geeft de bovenzijde (opperhuid/ hoornlaag) een mooie matte glans.”

 

“Als ik dan toch een minpunt moet bedenken is het dat op sommige leersoorten er een witte waas achter kan blijven. Dit is simpelweg omdat het leer onvoldoende van de wax heeft kunnen opnemen. Dit is niet zo zeer een slechte eigenschap van dit merk alleen, want alle bij mij bekende bijenwasproducten hebben dit. Het is er overigens ook weer simpel van af te halen met een warme (licht vochtige) doek.”

 

“Ik verkies Sentz beezwas boven de andere merken omdat deze diep in het leer trekt het leer mooi afsluit voor vuil en vocht en het de typische Beezwax look geeft. Een Beezwax look is te herkennen aan de lichtere verkleuring die ontstaat bij het gebruik van het leer, het accentueert de gedeeltes die bewegen. Ook kunnen lichte krassen die bij gebruik kunnen ontstaan gewoon weggeveegd worden, wat natuurlijk super handig is!”