Pinewood® neemt de volgende stap naar een groenere wereld.



In de volgende stap naar een groenere wereld gaat Pinewood het gevecht aan met de microvezels in plankton, vissen, zoogdieren en daarbij de hele oceaan. 

Pinewood gaat samen met GuppyFriend de strijd, bij jou thuis, aan tegen microplastic uit de wasmachines. 

Pinewood gaat non-profit deze GuppyFriend waszakken bij haar klanten aanbieden om zo nog meer mensen bewust te maken van de plastic soep in onze oceanen.


Over GuppyFriend:

De GuppyFriend is een speciale waszak die kan voorkomen dat juist deze microvezels via de wasmachine in zee terecht komen.

Je wast er kleren in die nylon, fleece, polyester of andere plasticsoorten bevatten. 

Het voordeel van een waszak is ook dat kleding minder slijt en voorkomt dat vezels loslaten; je kleding blijft dus langer mooi. 

Het product is bedacht door het Duitse duurzame outdoormerk Langbrett en zal de hoeveelheid microplastics in afvalwater en uiteindelijk in de zee verminderen.


Sinds kort beseffen we dat onze kleding het milieu ernstig kan vervuilen. Zeker synthetische kleding, want nylon, polyester, acryl en elastaan zijn immers gemaakt van aardolie. 

In eerste instantie denk je dan aan fleecekleding. Maar ook veel katoenen shirts en truien bevatten ‘plastic vezels’. Tijdens het wassen laten de microvezels van die kleding los en komen zo – via de wasmachine – uiteindelijk in zee terecht.


Hoe werkt de GuppyFriend waszak:

Als je synthetische kleding in de waszak stopt tijdens het wassen, blijft ongeveer 99 procent van de vrijgekomen microvezels erin achter. De waszak zelf is slijtvast en laat geen plasticvezels vrij. 

De Guppy Friend is gemaakt van polyamide, ook een plasticsoort, maar met het belangrijke verschil dat die heel blijft bij het wassen en niet uit losse vezels bestaat. 

De zak houdt veel tegen, behalve nanodeeltjes, die voornamelijk van goedkopere synthetische kleding kunnen afkomen. Let daar dus op als je kleding koopt. 

Afhankelijk van wat je wast, kan de vangst van microplastic verschillen. De microvezels kun je na het wassen uit de zak halen en weggooien bij het restafval. De zak gaat lang mee.


Koop kleding zonder plastic. Stop Micro Waste.

Kijk voordat je iets koopt eens op het label. Koop bij voorkeur kleding van natuurlijke materialen zoals katoen, bamboe, wol of zelfs hennep. 

Soms lijkt een kledingstuk weliswaar van katoen, maar het kan heel goed zijn dat daar 20% plasticvezel in gemengd is. Niet alleen kan zo’n kledingstuk minder lang meegaan, ook deze plastic vezels laten los. 

Je ademt ze in of ze komen vrij tijdens het wassen.


Prijs en kwaliteit

De Guppy Friend is gemaakt van een speciale en zeer fijn geweven duurzame nylonsoort (Polyamide) die zelf geen microvezels loslaat. 

Het materiaal is duurzaam en gaat lang mee. 

De waszak is tijdens de ontwikkeling uitgebreid getest door o.a. het Münchener Fraunhofer Institute, het German Textile Research Institute, partners van het bedrijf en de universiteit van Californië in Santa Barbara. 

De prijs van de waszak is € 29,95. Dat is een eerlijke prijs, zeker gezien de hoeveelheid ontwikkelingskosten die erin zitten. 

Een groot deel van de opbrengst wordt ingezet om meer plastic awareness te creëren door o.a. educatie, workshops en sponsoring van het nodige onderzoek naar microplastics in zee.


Pinewood laat wederom zien dat ze om de natuur geven en echt iets willen veranderen. Verander jij mee??