Kleding impregneren en een beter milieu!



Bereid je voor, get some Sentz! Het is onvermijdelijk…


De zomer is op zijn eind en dat betekent dat het natte en druilerige weer langzaam dichterbij komt.


Afgelopen jaar heb je natuurlijk het uiterste van jouw kleding gevraagd en daarom is het belangrijk om jezelf voor te bereiden op de komende maanden. Technische kledingstukken hebben in een jaar nu eenmaal veel te verduren, ze worden nat en vuil, de membranen slippen langzaam dicht en daardoor verliest de kleding haar water bestendigheid en ademend vermogen.

Ineens sta je aan het begin van dit volgende natte seizoen met een prachtige jas met verminderde functies.

Je ziet het niet, maar gaat het wel degelijk merken. Het risico dat je klam of vochtig wordt door een bui is ineens een heel stuk aannemelijker geworden. Laat staan dat je van binnenuit, bij stevige inspanning, ook sneller transpireert, de opgewekte waterdamp niet door het membraan naar buiten kan en jij daardoor dus nat en koud wordt. Beide opties zijn een NO-GO ZONE wanneer je langere tijd buiten verblijft.

Het is dus tijd voor het jaarlijkse onderhoud. Jouw favoriete outdoor kleding hoort goed verzorgt te worden zodat het dit komende jaar weer net zo goed voor jou kan zorgen. Sentz heeft een perfecte combinatie van reiniging en impregneer vloeistoffen voor jou klaar staan zodat dit jaar het kleding onderhoud een fluitje van een cent is.


Maar er is meer dan gemak alleen!

Ons milieu staat zwaar onder druk en iedereen moet zijn verantwoordelijkheden nemen. Sentz maakt daarom géén gebruik van PFK’s, EVA's, APEO's, drijfgassen en andere aerosols.


Fluorcarbon (PFK’s):

PFK’s zijn al helemaal uit den boze en worden daarom door Sentz niet verwerkt in de producten.

PFK’s of Per-fluorkoolwaterstoffen zijn chemicaliën die een hoop fabrikanten van outdoor kleding en onderhouds middelen nogsteeds gebruikt worden om waterdichte en vuilafstotende producten te maken/impregneren. Bijna alle kleding en kleding- onderhoudsmiddelen fabrikanten roepen al jaren dat ze werken naar een PFK vrije productie. De concentratie PFK's in kleding en impregneer middelen is ook zeker wel een stuk gedaald. Waar tot voor een aantal jaren geleden C8 de normaalste norm was (concentratie aan koolstof atomen per "chain") is deze norm flink gezakt naar C6 en zelfs C4. Er zit dus zeker minder Perfluorkoolstof verwerkt in de outdoor kleding van veel merken maar het is nog steeds toxisch! Wanneer deze chemische stoffen vrijkomen in het milieu, worden ze maar heel langzaam afgebroken.

Ze blijven vele jaren lang aanwezig in het milieu en ze verspreiden zich over de hele aardbol.

Sommige PFK’s zijn schadelijk voor de voortplanting, bevorderen de groei van tumoren en verstoren het hormoonstelsel..


Wat is EVA? (Ethileen Vinylacetaat)

De thermoplast EVA ontstaat door polymerisatie van etheen en vinylacetaat. Dit maakt EVA een copolymeer. Dit copolymeer bevat eigenschappen van een elastomeer. Denk hierbij aan flexibel en zacht. Verder is EVA een ‘ge-crosslinked’ materiaal. Crosslinking is een chemische reactie dat ontstaat tijdens het spuitgietproces. EVA is een zacht, flexibel maar heel taai, UV- en weerbestendig, isolerend, licht van gewicht en slijtvast materiaal. Dit maakt EVA ten opzicht van het bekende PVC en rubber een veel effectiever en duurzamer materiaal. EVA is geschikt voor binnen- en buitentoepassingen. Door de vele eigenschappen wordt het materiaal in diverse sectoren gebruikt. EVA wordt onder andere gebruikt in lamineermiddelen,  impregneer middelen, kinderzitjes, schoenzolen, maritieme producten enzovoorts.

De voordelen van EVA: Flexibel, UV bestendig, waterbestendig, duurzaam, antibacterieel, produceerbaar in alle RAL-kleuren, schokbestendig en er zijn anti-lossingen in het ontwerp mogelijk.

Het grootste nadeel van EVA is dat het materiaal niet recyclebaar is! Op dit moment kunnen producten nog niet opnieuw vermalen worden tot granulaat om hergebruikt te worden. Voor schoenzolen en andere vaste voorwerpen is dit misschien nog niet zo een probleem. Wie gooit er immers zijn Crocs in de struiken  of zijn/haar kinderzitje in de sloot.. MAAR Het komt er dus wel op neer dat een impregneer middel wat EVA bevat, uiteindelijk toch door spoel en regenwater in onze natuur beland… Nu zit je volgens mij net te lezen hoe duurzaam en UV bestendig EVA is… Dit betekend dus dat deze hele kleine thermoplast deeltjes niet door de natuur afgebroken kunnen worden. Misschien dwalen deze deeltjes wel voor eeuwig rond op deze aarde.. Net zoals de voorgenoemde PFK’s… Of de EVA deeltjes net zo schadelijk zijn weten we (nog) niet maar ik durf te betwijfelen of het allemaal wel echt goed is voor onze moeder natuur!

 

APEO's:

Alkylfenolethoylaten behoren tot de groep van niet-ionogene oppervlakteactieve stoffen. De nonylfenolethoxylaten (NPEO) zijn van deze groep het bekendst. Deze groep van stoffen werd in het verleden in grote hoeveelheden gebruikt.

Er is echter gebleken dat de afbraakproducten van deze stoffen (met name het nonylfenol) zich, zoals de Perfluorcarbon stoffen, ophopen in het milieu. Daarnaast wordt nonylfenol verdacht van eigenschappen die de hormoonhuishouding van mens en dier verstoren. 

Hoewel NPEO niet meer gebruikt wordt in textiel was- en reinigingsmiddelen, meten diverse organisaties nog steeds geringe hoeveelheden NPEO in het milieu. Een reden hiervoor is dat NPEO nog steeds gebruikt wordt in formuleringen van bestrijdingsmiddelen die de textielweefsels moeten beschermen tijdens het transport vanuit landen buiten de EU. Bij de eerste keer wassen van deze weefsels komen deze stoffen dan alsnog in het milieu terecht. 

Ook wordt NPEO nog veelal gebruikt in de goedkopere textielproductie branche in bijvoorbeeld China. Het is dan ook een lastige taak van de overheden om het gebruik van deze middelen aan banden te leggen.


Sentz, een fantastische vervanger:

De strijd tegen PFK’s EVA en APEO's is al een tijd aan de gang, Sentz is  daarom vooruitstrevend met AL haar middelen 100% vrij van deze chemische troep!  

Het streven van de huidig verkrijgbare merken is om "rond 2020" de voorgenoemde middelen te verbannen uit hun producten. 

Sentz gebruikt deze middelen dus nu al niet meer. Sentz is al langer actief bezig om een steentje bij te dragen aan onze toekomst.

Er word op laboratorium niveau constant gezocht naar de juiste verbindingen en componenten om onze kleding, schoeisel en uitrusting op een hoogwaardige manier te reinigen en impregneren, zonder dat het milieu hier schade van oploopt. 

Het is daarom niet meer dan logisch dat bijvoorbeeld jouw duur aangekochte outdoor jas ook op deze manier gewassen en geïmpregneerd word. Niet met  de chemische middelen die vandaag de dag nog steeds in de handel zijn maar met een doordacht alternatief. 


Ga voor duurzaamheid EN kwaliteit, kies voor Sentz!


Het overgrote bestanddeel van de Sentz was-en impregneermiddelen bestaat uit geconditioneerd regenwater en silicium waardoor geen overbodige giftige oplosmiddelen gebruikt hoeven te worden. Een ander voordeel van regenwater is dat het zeer “zacht” water is.


De middelen van Sentz zijn in laboratoria naast andere vergelijkbare middelen getest en hebben ondanks de afwezigheid van onder andere de beruchte PFK's, dezelfde en zelfs betere water en vlek werende eigenschappen!

De water en vlek werende tests zijn uitgevoerd volgens de ISO 4920 spray test, de ISO 23232 Aqueus Liquid Repellency test en de ISO 9865 Bundesmann raintest.


De Sentz-n-Dry formule scoort zeer hoog op de volgende punten:

Zeer goed water afstotend

Zeer goed vuilwerend, zelfs hete koffie en rode wijn blijven als een druppel op het geïmpregneerde materiaal liggen.

Hoge duurzaamheid, ook na het wassen (met een zachte zeep zoals Sentz-n-clean of groene zeep!)

Bestendig tegen wrijving door bewegende delen

PH neutraal

Perfect bevonden voor (technische Outdoor kleding)

Geschikt voor polycotton, nylon, wol etc.

Neem jij ook jouw verantwoordelijkheden?


Door jouw kleding te impregneren, kan je langer plezier hebben van dit kledingstuk. Dit is in onze weggooi maatschappij een goede wending en effectief op langere termijn. Als je daarnaast het juiste impregneermiddel zonder PFK’s en andere schadelijke chemische verbindingen neemt, ben je meteen actief bezig om onze planeet en jezelf een beetje te beschermen. Alle kleine beetjes helpen.


Waarom onderhoud?

Zoals ik eerder aanhaalde heeft onze outdoor kleding het zwaar te verduren. Door de seizoenen heen worden kledingstukken meerdere malen gewassen, juist enorm vies of er word gewoon stevig gebruik van gemaakt. Doordat van de bewegende delen de vezels meer rekken en schuren, zal daar sneller slijtage optreden dan op de statische delen. Deze delen verliezen hier sneller hun impregneer laag waardoor water makkelijker in het materiaal doorgelaten wordt. Het technisch membraan kan ook slechter gaan werken omdat het vervuild raakt of omdat de buitenste laag stof van de kledij vervuild is geraakt. Door de vervuiling gaat het kledingstuk water vasthouden en dit heeft een negatieve invloed op het ademend vermogen van het membraan.


Gewoon even wassen toch??

Helaas is het niet zo simpel. Een klassiek wasmiddel heeft een grove moleculaire structuur die de gaatjes in het membraan verstopt waardoor het transpiratievocht niet meer naar buiten kan worden afgevoerd  en het lichaam dus nat blijft. De meeste wasmiddelen die zorgen voor die “prachtige” kleuren en geuren zoals men ze meestal voorstelt op televisie, werken zo agressief dat niet alleen het membraan verstopt, maar ook de waterafstotende eigenschappen in een klap “weggevreten” worden.


Wat kan ik dan wel doen??

Er zijn twee verschillende middelen die je makkelijk in combinatie met de wasmachine kunt gebruiken om jouw kleding voor het komend seizoen weer in top conditie te krijgen. Sentz-n-Clean en Sentz-n-Dry.


Sentz-n-Clean is een natuurlijke zachte zeep van uitstekende kwaliteit die uitermate geschikt is voor het reinigen van outdoor kleding. Zowel ademende (Gore-Tex®, Sympatex® enz) als niet ademende stoffen worden weer goed schoon en daardoor krijgen de technische membranen opnieuw hun optimaal ademend vermogen terug. (was instructies onderaan in deze blog)


Sentz-n-Dry is een hoog kwalitatief impregneermiddel om uw kleding met dezelfde wasmachine weer waterafstotend te maken zonder het ademend vermogen aan te tasten. Het is toepasbaar op stoffen met een ademend membraan (Gore-Tex®, Sympatex®,…), maar ook op Polar Fleece, Softshell en andere synthetische stoffen. Sentz-n-Dry geeft jouw outdoor kleding een verse impregneer laag die na drie wasbeurten nog steeds functioneel is.


Krijg ik problemen met mijn wasmachine??

Het grootste gedeelte van de Sentz producten is water. Het product is volledig oplosbaar in water en na de laatste spoelbeurt is het overtollige product keurig weggespoeld uit de machine en zit de werkzame stof waar het hoort, in de behandelde kleding.

Zowel Sentz-n-Clean (het wasmiddel) als Sentz-n-Dry (het impregneermiddel) zijn compleet biologisch afbreekbaar en werken niet belastend op het milieu. Sentz is niet brandbaar, laat geen giftige dampen vrij en alle Sentz producten worden ontwikkelt zonder gebruik te maken van proefdieren.


GEBRUIK EEN GUPPYFRIEND WASZAK!!!

De GuppyFriend is een speciale waszak die voorkomt dat microvezels via de wasmachine uiteindelijk in zee terecht komen.


Je wast er kleren in die nylon, fleece, polyester of andere plasticsoorten bevatten. Het voordeel van een waszak is ook dat kleding minder slijt en voorkomt dat vezels loslaten; je kleding blijft dus langer mooi. Het product is bedacht door het Duitse duurzame outdoormerk Langbrett en zal de hoeveelheid microplastics in afvalwater en uiteindelijk in de zee verminderen.


Sinds kort beseffen we dat onze kleding het milieu ernstig kan vervuilen. Zeker synthetische kleding, want nylon, polyester, acryl en elastaan zijn immers gemaakt van aardolie. In eerste instantie denk je dan aan fleecekleding. Maar ook veel katoenen shirts en truien bevatten ‘plastic vezels’. Tijdens het wassen laten de microvezels van die kleding los en komen zo – via de wasmachine – uiteindelijk in zee terecht.


Als je synthetische kleding in de waszak stopt tijdens het wassen, blijft ongeveer 99 procent van de vrijgekomen microvezels erin achter. De waszak zelf is slijtvast en laat geen plasticvezels vrij.


De Guppy Friend is gemaakt van polyamide, ook een plasticsoort, maar met het belangrijke verschil dat die heel blijft bij het wassen en niet uit losse vezels bestaat. De zak houdt veel tegen, behalve nanodeeltjes, die voornamelijk van goedkopere synthetische kleding kunnen afkomen. Let daar dus op als je kleding koopt. Afhankelijk van wat je wast, kan de vangst van microplastic verschillen. De microvezels kun je na het wassen uit de zak halen en weggooien bij het restafval. De zak gaat lang mee.


Duurzaamheid is de toekomst!

In een eerdere alinea van dit artikel gaf ik al aan dat wij al jaren leven in een weggooi maatschappij... Wat je ook koopt, als het stuk is wordt het gewoon klakkeloos weg gegooid. Gelukkig zien we om ons heen steeds meer beweging richting het CONSUMINDEREN. Vooral in de outdoor branche zie je langzaam een verschuiving tot stand komen. Neem bijvoorbeeld de repair service van Sasta Clothing of Patagonia. Deze twee kleding merken hebben als eerste een goede service waar jouw kapotte broek of jas naartoe gestuurd kan worden om hem te laten repareren. Zo kan je veel langer doen met de kleding die je aanschaft en spaar je dus indirect het milieu! Sentz werkt hier ook aan mee door duurzame en hoog kwalitatieve onderhoudsmiddelen voor jouw kledingstukken te leveren. (technische) Kleding gaat zo weer langer mee en blijft ook optimaal functioneel! 


Dus to take home... 

Zorg goed voor jouw favoriete outdoor kleding. Onderhoud en repareer het waar nodig. Was en impregneer minimaal 1 x per jaar met een gif vrij middel om de vuil- en waterafstotende laag optimaal te laten functioneren en ga lekker naar buiten!


Groetjes Mike en Taiga,

www.tikaani-outdoor.nl 


Sentz wasinstructies:

Wasvoorschriften voor buitensport kleding al dan niet voorzien van een membraan (winddicht, waterdicht en ademend)

- kijk op het label aan de binnenzijde van uw kledingstuk of u het artikel zelf mag wassen.

- gebruik dan het “fijnwas programma” van uw machine.

- Maximale temperatuur 30° Celsius

- Gebruik Sentz®-n-Clean wasmiddel voor artikelen al dan niet voorzien van membranen

- Zorg ervoor dat het kledingstuk niet met andere artikelen de wasmachine in gaat.

- Voor het beste resultaat, de kleding best binnenste buiten draaien en rits sluiten.

- OPGELET: Niet centrifugeren. Dit beschadigd de actieve membranen van de kledingstuk(ken).

- OPGELET: nooit in de droogmachine maar gewoon laten drogen aan de lijn.


Bronnen:

https://www.iso.org/standard

https://www.greenpeace.org/international/publication/6943/footprints-in-the-snow/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Formaldehyde

https://nl.wikipedia.org/wiki/Fluorkoolstof

Expert: Kasper Tindermans