De verschillende Pinewood® TC-stoffen uitgelegd

17 Jun 2020Wanneer je naar de samenstelling van de Pinewood® kleding gaat kijken, zie je dat zij hun kleding voornamelijk vervaardigen uit een drietal verschillende stoffen: TC-1200, TC-Lite en TC-Stretch. 

We hebben Rainer Rüssel, CEO van Pinewood®, gevraagd of hij ons hier iets meer over kon vertellen zodat dit kan helpen bij de keuze van de juiste kleding. 


Polycotton

Het overgrote deel van de kleding van Pinewood® wordt gemaakt van een vezelmix die bestaat uit een deel polyester en een deel katoen, genaamd polycotton. 

Tegenwoordig is het een van de meest populaire stofsoorten. Het wordt veel gebruikt voor bedlinnen en tentdoeken maar natuurlijk ook voor (outdoor)kleding. 

Door katoen en polyester te mengen ontstaat een duurzaam materiaal. Katoen is gemaakt uit een natuurlijke vezel. 

Het is een sterke, ademende stof die aangenaam aanvoelt bij het dragen. Bovendien is het goed bestand tegen hitte. 

Polyester geeft de stof een hogere treksterkte, wat de duurzaamheid van de kleding verbetert. 

De combinatie zorgt voor kreukvrije kleding die zijn vorm en kleur gedurende lange tijd behoudt. 

Deze kleding gaat dan ook minimaal twee keer zo lang mee als gewone katoenen kleding. 


Pinewood® TC-1200

Rainer vertelt dat deze slijtvaste stof is gemaakt van twee extra dunne garens die strak om elkaar zijn gedraaid, bestaande uit 65% polyester en 35% katoen. 

De mix van deze garens en de strak geweven constructie zorgt voor het comfort van katoen en de sterkte van polyester. 

Dit doek is geschikt als buitenlaag van bijvoorbeeld jassen, broeken, vesten en petten. 

De strak geweven stof en de toegevoegde PU-laag (polyurethaan) aan de binnenzijde zorgen voor uitstekende winddichtheid en waterafstotende eigenschappen. 

Het droogt snel en draagt toch zeer comfortabel. Kleding gemaakt van de TC-1200 stof is volgens Rainer dankzij de PU-laag zeer geschikt voor koude weersomstandigheden met veel wind. 

De PU-laag zorgt er wel voor dat de kleding minder ademend vermogen heeft dan kleding zonder deze toevoeging, maar het zorgt ook zeker voor extra warmte. 

Voor zeer actieve outdooractiviteiten of voor heel warme weersomstandigheden is kleding gemaakt van deze stof dus minder geschikt. 

Gewicht: 196gram/m2


Pinewood® TC-Lite 

De TC-Lite stof is speciaal ontwikkeld voor zeer actieve outdooractiviteiten en voor warme weersomstandigheden. De stof voelt minder zwaar en stug aan dan de TC-1200. 

TC-Lite heeft een hoog ademend vermogen en is zeer duurzaam. De stof bestaat net als de TC-1200 uit twee extra dunne garens die strak om elkaar gedraaid zijn, bestaande uit 65% polyester en 35% katoen. 

Ook hierbij geeft de mix van de garens en strakke constructie het doek het comfort van katoen met de sterkte van polyester. 

Rainer bevestigt dat dit dus hetzelfde is als bij de TC-1200, maar dan zonder de toegevoegde PU-laag aan de binnenzijde. 

Hierdoor krijg je sterke, zeer comfortabele, maar toch ook lichte kleding. De TC-Lite stof is sneldrogend en kreukt nauwelijks. 

Gewicht: 175gram/m2 


Pinewood® TC-Stretch 

De TC-Stretch stof heeft een hoog ademend vermogen heeft en voelt comfortabel aan tijdens het dragen in warme weersomstandigheden. 

Zoals de naam al zegt, de stof is lichtelijke elastisch, wat zorgt voor een nog betere pasvorm. 

De stof bestaat uit bijna dezelfde combinatie als de andere stoffen, namelijk 64% polyester en 34% katoen, maar hieraan is 2% elastaan toegevoegd. 

Elastaan is een soepel elastisch garen en samen met de polycottonmix maakt dit het doek nog slijtvaster. Voor de TC-Stretch stof worden iets dikkere garens gebruikt. 

De stevige garens die voor deze stof worden gebruikt zijn nodig om de elastaan goed te omwikkelen. Dit voorkomt dat het elastaan breekt tijdens het borstelproces. 

Alle TC-stoffen van Pinewood® worden geborsteld voordat ze het productieproces verlaten. Dit wordt gedaan wordt om de kleding een zachter gevoel en daarmee meer draagcomfort te geven. 

De TC-Stretch stof is sneldrogend en kreukt niet. 

Gewicht: 194gram/m2


Bionic Finish® Eco 

Rainer voegt nog toe dat Pinewood® outdoorkleding is behandeld met Bionic Finish® Eco, wat zorgt voor voor extra water- en vuilafstotende eigenschappen. 

Dit is een biologisch afbreekbare coating, geheel vrij van per- en polyfluorkoolwaterstoffen (PFK’s). Ook zorgt de Bionic Finish® Eco voor langer kleurbehoud. 

Rainer adviseert om de kleding niet te wassen met wasverzachter, en om het indien mogelijk te drogen in de droger en daarna te strijken (als het waslabel dit toelaat). 

De hitte zorgt voor een duurzaam en langdurig effect van de coating. 


Impregneren

Na verloop van tijd zal het effect van de PU-laag in de TC-1200 stof en de Bionic Finish® Eco afnemen. 

De PU-laag kan niet opnieuw worden aangebracht. De kleding is verder heel makkelijk weer te impregneren door het gebruik van impregneersprays, wax of een waterafstotend wasmiddel. 

Pinewood® heeft dit in het assortiment onder de naam Pinetech®. 

Let op bij het waxen van de kleding, wanneer het heel vet gewaxt wordt belemmert dit het ademend vermogen en de kleding kan koud en nat aan gaan voelen. 

Het beste resultaat kan bereikt worden met het waterafstotende wasmiddel. Alle Pinewood® verzorgingsproducten voldoen aan de geldende milieueisen en -standaarden.