De nieuwe Pinewood® Lappmark Ultra hiking broek



Intro:

We kennen allemaal wel de zoektocht naar de juiste gear. Het liefst moet alles goed ademend en waterdicht zijn. Maar bekend is dat die combinatie helaas bijna nog niet bestaat. Of toch wel? Deze Pinewood hiking broek biedt wellicht de oplossing door het waterdichte met het ademende te combineren. Dit is namelijk een hybride broek waarvan het deel vanaf de knieën naar beneden aan de binnenkant met een waterdichte liner bekleed is!

Op een outdoor evenement ( bc weekend ) zag ik iemand in de ochtend op sloffen bij zijn shelter vandaan lopen. Ik dacht die sloffen moet ik van dichterbij bekijken. Na deze goed te hebben bekeken bleken het heuse outdoorsloffen te zijn! Ik dacht bij mezelf nu nog een lekker joggingbroek en “The Outdoors” wordt net zo comfortabel als thuis op de bank…

Niet heel veel later kreeg ik de kans om deze Pinewood Lappmark hiking broek te testen.

Voor we verder gaan, kijken we eerst naar de spec’s van de Pinewood Lappmark Ultra. De Lappmark die ik mocht gaan testen kwam in de kleur koperrood/olijf, voor mij een onwijs gave kleur omdat het net even wat anders is als al dat algemene groen en toch heb je de natuurlijke “herfst” kleuren. hij is er ook in rood/grijs en blauw/grijs voor degene die dit leuk vinden.


Pinewood over de Lappmark:

Winddichte en ademende outdoor broek met strakke pasvorm. 

De broek heeft substantiële elementen van elastisch 4-weg stretch, waardoor deze elastisch/flexibel stil en comfortabel zit. 

De broek is voorzien van waterdicht membraan van de boven knie tot de broekspijpen. Geruite stretchstof op de knieën. deels getapete naden. Ventilatie openingen aan de binnen voorzijde van de dijen voor extra luchtcirculatie. 

Behandeld met Bionic Finish® Eco voor extra water- en vuilafstotende eigenschappen. 

Verschillende functionele zakken. 

Riem en plastic haakje aan de broekspijpen om aan de schoen te bevestigen. 

Broekspijp te openen met getapete ritssluiting en verstelbaar middels klittenband.

Materiaal: 92% polyester, 8% elastaan. Versterkingen in 96% polyamide.

Verkrijgbaar in Blauw/Grijs, Rood/ Grijs en Donker koper/ Donker olijf 

Waterkolom : >10.000 mm

Ademend: 14.000 g/m2/24h (ASTM: 6.000 g/m2/24h)

Nu we weten waar de broek van gemaakt is kunnen we gaan kijken naar hoe hij bevalt als we er mee aan de slag gaan.


Dat verhaal over de joggingbroek is meteen afgevinkt bij het aantrekken van de broek. De stof zit erg lekker en beweegt heerlijk met alle bewegingen mee. De broek zit echt als een joggingbroek op de bank met de zaterdagavond film en een zak chips. De broek is ontwikkeld als Hiking broek dus dit comfort zou je ook mogen verwachten. Gelukkig maakt hij het dan ook zeker waar! 


De broek tijdens het hiken:

De broek doet precies wat hij moet doen. Hij beweegt lekker mee en gaat nergens wringen of schuren. Na een kilometer of 3 begin ik lekker op te warmen en dit biedt  een mooie kans om de ventilatie van de broek te testen. De broek beschikt over twee ventilatieritsen die zich aan de binnenkant van het bovenbeen bevinden. Door het op de juiste, doordachte manier van bevestigen van deze ventilatieroosters gaat ze extra open staan bij iedere stap die je zet waardoor je ook echt de ventilatie voelt….erg lekker verfrissend.  Nu we lekker verfrissend kunnen doorstappen is het tijd om de volgende feature van deze broek te testen. De broek is zoals uit de spec’s bleek een hybride broek waarbij de stof tot de kniedelen waterdicht is. Om dit nog overtuigender te maken heeft Pinewood onder aan de broek aan de voorzijde een haakje gemaakt waarmee je de broek aan je veters kunt bevestigen zoals je bij gaiters kan doen.

Ook hier maakt de broek waar wat hij belooft. De onderbenen blijven mooi droog en de broek laat zich niet opstropen door het sublieme haakje (waar ik groot fan van ben) wat bevestigd zit aan mijn veters. Met gemak en een glimlach loop ik door kniehoog zeiknat gras zonder natte benen en sokken te krijgen.

Wat verder nog een plus is aan deze broek is de riemlus achter op de broek. Mijn ervaring met andere broeken is dat bij het dragen een backpack deze lus door kan drukken op je onderrug. Door de brede vorm en zacht materiaal van deze lus heb je hier totaal geen last van. (staat er ook nog eens een mooie dennenboom op)

Ik heb de broek natuurlijk ook getest op draagcomfort bij verschillende temperaturen en voor mij geldt bij deze broek dat hij tot de +20 graden lekker zit maar bij hogere temperaturen hij wat warm kan zijn tijdens het hiken maar het is een herfst/winter hiking broek en boven de 20 graden is het eigenlijk ook weer voor een korte broek. Ik heb de broek nog niet kunnen testen op een minimum comfort temperatuur maar als je loopt heb je het al snel lekker warm op de benen dus ik zie daar geen problemen.


De feedback:

Is de broek dan echt helemaal perfect? Nee ook deze broek heeft in mijn ogen één punt wat ik anders had willen zien.  De broek telt twee “gewone” broekzakken, één elastisch zijzakje voor je mobiel of kaart en een grote zak met rits op je linker bovenbeen, wat ik miste was dezelfde grote zak op mijn rechter bovenbeen, er is ruimte genoeg om deze te bevestigen maar Pinewood heeft er bij dit design voor gekozen om deze niet te bevestigen. 

Wat ik nog niet getest heb, omdat het mij zonde leek van de broek, is hoe snel hij beschadigd door vuurvonkjes. Er zijn weinig outdoor broeken die vuurvast zijn, ook mijn andere outdoor broek van een bekend Scandinavisch merk zit onder de brandpuntjes, maar ik vraag mij af of de elastische stof die erg goed is voor hikes, niet erg snel beschadigd raakt door vuurvonkjes.


Al met al:

Laten we beginnen met mijn wens voor Pinewood: maak in de toekomst een vergelijkbare technische broek, maar dan met een extra beenzak. 

Ondanks deze wens vind ik dit een zeer geslaagde broek voor waar hij voor gemaakt is. Heb je avonturen op je agenda staan waarbij je langere afstanden gaat lopen of loop je dagelijks einden met je hond, verrekijker of wat dan ook door de natuur en wil je geen natte schoenen en benen krijgen? Dan is dit echt de broek voor jou. Door zijn kleurensamenstelling is hij ook net even anders wat ik een erg leuke afwisseling vind in het anders zo olijfgroene kledinglandschap. Een beetje (natuurlijke) kleur kan de bushcraft/outdoor sector goed gebruiken!

Hopelijk zie ik in de toekomst meer van deze mooie Pinewood Lappmark Ultra broeken in het bos want ik ben heel benieuwd wat jullie van de broek zouden vinden.

Groetjes Wim vd Berk