DBK test het Casström Lars Fält mes



Lars Fält is een bekende de naam in de bushcraft wereld. Met 35 jaar ervaring als survival instructeur voor de Zweedse commando’s mag hij zichzelf een expert op het gebied van survival en bushcraft noemen. Anno 2017 heeft Lars Fält zijn ervaringen bij elkaar geraapt en samen met Casstrom (een Zweedse messenfabrikant) zijn ultieme mes ontworpen. Niet geheel onverwachts… maar de DBK boys moesten hier natuurlijk meer van weten!


Het mes:

Voor we dieper in de details gaan is het belangrijk de specificaties van het mes te kennen. 


Totale lengte                    23 cm

Lemmetlengte                  11,5 cm              

Lemmethoogte                2,9 cm

Lemmetdikte                    3,5 mm

Gewicht                             175 g

Staal                                   Bohler K720 (carbonstaal)

Hardheid                            58-60 HRC

Type snede                        Scandi

Handvat                             Curly Birch met zwarte liners

Schede                               Leren frictieschede van dik tuigleer

Eerste indruk:

Het Lars Fält mes met zijn scandi snede en curly birch handvat ziet er uit als een bushcraftmes met klasse. Het is niet te klein en niet te groot, precies goed voor klusjes rondom het kamp!

De frictieschede is gemaakt van dik leer en komt met een robuuste dangler. Simpel maar erg fraai. Al met al ziet het er goed uit voor een mes van €150,-


Het staal:

Voordat je een nieuw mes aanschaft is het altijd belangrijk te kijken van welk staal het mes gemaakt is. In het geval van de Casstrom Lars Fält is dat K720 (O2) carbon staal.  Een staal is een ‘carbon staal’ wanneer er minder dan 10,5% chromium in de legering aanwezig is. Alles daarboven noemen we roestvast staal (ook wel roestvrij genoemd). Het staal van een mes kan je al vóór je aankoop een indicatie geven over hoe het mes zal presteren op het gebied van retentie van de snede, hoe makkelijk het te slijpen is en hoe taai het staal is. Het perfecte balans hierin hangt af van je persoonlijke voorkeur.

Bij het testen van een mes of staal begin ik altijd met slijpen. Bij het slijpen merkte ik dat K720 vrij eenvoudig te slijpen is met een hardheid van 58-60 HRC. Naar mijn verwachting is het mes ook op goedkopere slijpstenen goed scherp te krijgen. Zelf heb ik het mes tot 5.000 grit geslepen en daarna gestopt met een leren strop en 1 micron diamantspray. Het resultaat was een scherpte die eenvoudig de haren van je armen afscheert. 

Nu zitten jullie natuurlijk allen met de volgende vraag:.. Blijft het mes ook goed scherp?? Nou lieve mensen, dat hebben wij getest! We hebben hout gespleten, wat houtsnijwerkjes gemaakt, vuur gemaakt en nog heel wat klusjes rond het kamp ( te zien in onze video!).  Het k720 staal lijkt goed gehard te zijn en voelt erg goed gebalanceerd als het gaat om het behouden van de scherpte, taaiheid en slijtvastheid. Het enige wat je in gedachte moet houden is dat dit staal best snel kan roesten!


Het Handvat:

Het handvat is gemaakt van curly birch en zwarte liners. Curly birch is niet een van de hardste soorten hout en heeft op de loop van tijd wel eens wat aandacht nodig. Wanneer het hout vaal wordt kan je het handvat even in de olie zetten. Wij gebruiken hier lijnzaadolie of verbeterde Danish oil voor. Een ongeolied handvat kan opzwellen wanneer het nat wordt wat weer kan leiden tot scheurtjes in het hout of het handvat zelfs bol laten staan. Het goed onderhouden van je houten handvat is daarom erg belangrijk. Laat je hierdoor echter niet afschrikken. Wij hebben inmiddels al tientallen messen gehad met curly birch handvatten en we hebben zelden problemen gehad zolang je ze maar zo nu en dan even in de olie zet. Over het algemeen ben ik een groot fan van dit soort simpele handvatten met natuurlijke uitstraling.

Het handvat zelf ligt lekker in de hand. Het handvat is gemaakt voor een stevige grip (vuistgreep) maar is daarentegen niet zo goed voor een horizontale grip wat veel gebruikt wordt tijdens het jagen. 

Het achterstevoren houden om veilig van je af te snijden voelt overigens wel erg fijn met dit mes. Het handvat is precies de goede dikte voor mijn middelmaat handen ( breedte van mijn palm is 9.5cm) en laat zelfs nog iets extra ruimte voor grotere handen. 

Al met al is het niet mijn favoriete handvat als we praten over ergometrie. Tijdens het uitvoeren van de tests ervaarde ik echter geen ‘hot spots’ of pijn. Het is hierbij belangrijk om te herinneren dat handvatcomfort door elk individu anders kan worden ervaren. 

 

Schede:

De schede is gemaakt van hoge kwaliteit dik plantaardig gelooid tuigleer en komt met zowel een riemlus als extra ‘dangler’. De frictie tussen het mes en de snede is goed. Ervaring leert wel dat dergelijke frictieschedes in de loop van tijd losser kunnen worden en opnieuw gewetformed moeten worden. Ik heb het mes inmiddels een paar maanden en heb tot nu toe nog nergens last van gehad! Het mes zit nog steeds goed in de schede. Al met al is de kwaliteit van de schede erg goed en ben ik er zeer tevreden mee. Het enige wat ik wel graag gezien had is een lusje voor een magnesiumstaafje. 


Algehele prestaties van het mes:

Tijdens het filmen van onze video hebben we verschillende testen gedaan met het mes. De meningen zijn verdeeld of je een mes mag gebruiken om mee te batonnen ( Hout splijten ) of niet. Persoonlijk baton ik graag met mijn mes om kleine aanmaakhoutjes te maken. Vroeger werden messen echter zelden ‘Full tang’ (het staal van het lemmer loopt door het gehele mes) gemaakt omdat goed staal erg duur was. Men maakte als het ware een rattenstaart aan het lemmet om daar het handvat omheen te maken. Deze rattenstaart kon veel minder kracht verdragen dan een full tang waardoor messen snel kapot konden gaan tijdens het splijten van hout. Hedendaags worden messen vaak voorzien van een full tang zoals het geval is bij de Casstrom Lars Fält en worden zeer gelijkmatig verhit en gehard. Met de hedendaagse techniek mag men aannemen dat elk full tang mes kan batonnen.  En geen zorgen lieve mensen… de Casstrom Lars Fält deed het prima! Een Scandi grind mag dan wel niet het beste zijn voor het splijten van hout maar de lengte en dikte van het mes maakte het desalniettemin een zeer degelijke batonner. Knoest-loze houtjes van vuistdikte gingen zonder enig probleem door het midden! Verwacht echter niet van een mes van dit gewicht en lengte dat het een goed hak of kapmes is.

Na het batonnen hebben we zoals gewoonlijk wat feathersticks gemaakt om een kampvuur mee te maken. Scandi-snedes zijn erg fijn om hout mee te bewerken maar hebben de neiging om snel diep in het hout te willen bijten waar bijvoorbeeld een convex makkelijke over de oppervlakte van het hout glijd. Het handvat en de scherpe snede gaven echter genoeg controle over het mes om een paar prachtige feathersticks te produceren.

Nu we kleine houtjes en een paar feathersticks hebben gemaakt is het tijd om vuur te maken met een ‘fire steel’ (magnesiumstaafje waar je met de rug van je mes langs schraapt om vonken te maken). Geen probleem voor de Casstrom Lars Fält! De rug van het mes was prachtig scherp en gaf een van de beste vonkenregens die ik in tijden heb gezien! Het vuur was binnen enkele seconden aan.

Met het kampvuur brandende is het tijd om even met de benen over elkaar te gaan en te ontspannen. Vroeger, wanneer het te donker werd om te jagen of te werken maakte men de kleine dingetjes rondom het licht van een kampvuur. Houtsnijden met een mes vraagt geduld en is ideaal om te doen wanneer je van je kampvuur geniet. Het leuke is dat je, je fantasie de vrije loop kan geven! Een Scandi snede is perfect voor het bewerken van hout vanwege de precisie waarmee je kan snijden. Tijdens het carven met de Casstrom Lars Fält bleek enkel het handvat enigszins een bottleneck te zijn. Het handvat liet me niet zo precies werken als ik zou willen maar deed het zeker ook niet slecht. Al met al heb ik er toch (ondanks mijn eigen fijne motoriek niet zo best is) een aantal leuke houtsnijwerkjes mee kunnen maken.


Conclusie:

Over het algemeen is de Casstrom Lars Fält een zeer degelijk mes! Als je van een classy en simpel design houdt en je hebt een mes nodig voor in en rondom het kamp is de Casstrom Lars Fält zeker een goede keuze! De prijs die je ervoor betaald komt mooi overeen met wat je er voor terug krijgt. K720 is geen ‘super steel’ maar levert een zeer goed gebalanceerde solide prestatie.  Het staal is makkelijk te slijpen waardoor je geen dure slijpstenen nodig hebt om het mes te complimenteren. Starter of ervaren messengebruiker, dit mes kan door allen gewaardeerd worden. 

Mocht je op zoek zijn naar een (bushcraft)mes tussen de  €100.- en €200,- dan is de Casstrom Lars Fält er zeker een om te onthouden! Ik durf dan ook met vrij veel zekerheid te zeggen dat je onder normaal gebruik de rest van je leven plezier kan hebben van dit me! Een aanrader dus.




Speciale dank aan de mannen van Dutch Bushcraft Knives voor deze mooie review/test

Check DBK op: http://www.dutchbushcraftknives.com/