Broekentest: Pinewood Finnveden Hybrid vs Revolution Race Nordwand Pro



Pinewood Finnveden Hybrid vs Revolution Race Nordwand Pro

Even voorstellen
Mijn naam is Maarten van der Sluijs, oprichter en mede-eigenaar van DBK Productions (anders bekend als Dutch Bushcraft Knives). Samen met mijn jeugdvriend Mikkie B maak ik al jaren video’s over bushcraft en vooral messen op youtube. Daar hebben we inmiddels rond de 240.000 subscribers wat ons een van de grootste messenkanalen op youtube maakt.
Wat hebben messen dan met broeken te maken? Alles wat wij doen speelt zich buiten (outdoor) af. Als je de hele dag buiten in de natuur aan het filmen bent in de warmte, kou of regen is goede kleding erg belangrijk. En vooral erg fijn! Ik ben verder geen kledingexpert maar heb wel ruime ervaring met merken als Pinewood, Sasta, Armadillo Merino, Fjällräven, Revolution Race etc. Omdat ik geen expert ben ga ik niet in op de soorten textiel, eigenschappen en dat soort zaken. Ik wil het vandaag vooral hebben over de ervaring die ik heb met de broeken waaronder het comfort en de kwaliteit.

Tot slot wil ik nog even meegegeven dat deze review niet is gesponsord en op vrijwillige basis is gemaakt.  

Eerste indruk
De eerste indruk van eden broek is erg belangrijk. Het uiterlijk is 9 van de 10 keer toch wat je als eerst naar een broek toe trekt. Dan komt de prijs, haak je af of ga je door?
Beide broeken zitten in het meer betaalbare segment van outdoorbroeken. Op het moment van schrijven kost de Pinewood Finnveden Hybrid zo’n €120,- en de Rev. Race Nordwand Pro op €105,-.
Beide broeken zijn in verschillende kleuren te koop. Voor ieder wat wils dus. Ik heb de Pinewood in ‘ Mid green / D. Anthircite’ en de Rev. Race in forest green. Beide groen dus, mooi voor een vergelijk.
Beide merken ontwerpen hun producten in Zweden en laten ze elders maken.

De eerste indruk is natuurlijk grotendeels een kwestie van smaak. Ik vind beide broeken een mooie pasvorm hebben (niet te skinny zoals de meeste broeken van tegenwoordig).
De revolution Race Nordwand Pro komt naar mijn mening iets stoerder en sportiever over dan de Pinewood.


Herkomst

Pinewood maakt haar kleding in een eigen fabriek in China onder eerlijke arbeidsomstandigheden en een strikte kwaliteitscontrole.
Rev. Race laat de kleding maken in Vietnam en China door een onfhankelijke fabriek. Naar eigen zeggen controleren ze de arbeidsomstandigheden en wordt de kleding gemaakt naar richtlijnen van de EU (chemicaliën etc.)

Pasvorm en comfort
Pasvorm en comfort is voor mij een van de belangrijkste aspecten van een broek. Dit is zowel hoe je er uit ziet in de broek en hoe comfortabel je er in voelt. Een broek kan wel 10x slijtvaster zijn maar als hij voor geen meter zit zal je hem nooit dragen.


Pinewood Finnveden Hybrid


Ik kan gelijk zeggen dat de Finnveden hybrid een van de lekkerst zittende broeken is die ik heb. De broek heeft stretch op alle juiste plekken. Ik zou zeggen dat ik bovengemiddeld dikke benen heb. In de normale spijkerbroek komt mijn kuit al eens vast te zitten in waar het bovenbeen zou moeten. Met de Finnveden is dat zeker niet het geval. De stretch bij de heupen zorgt er voor dat de broek comfortabel zit en niet per se een riem nodig heeft als je geneigd bent een maatje te groot te kopen. De stretch aan de achterkant van de broek die vanaf de kuit tot het zitvlak loopt en aan de voorkant vanaf na de knie tot bijna aan de bovenkant van de broek maakt het eventueel zelfs mogelijk je benen in je nek te leggen (als dat je ding is).
Wat ik zelf erg fijn vind is dat de zakken ook met stretch zijn meegenomen. Hierdoor heb je niet direct last van je telefoon of andere zaken die zich in je zak bevinden.


De broek zelf is niet waterdicht. Sommige mensen vinden dat een tegenvallen bij een ‘outdoor’ broek. Dit doen veel fabrikanten echter met een reden. Een waterdichte broek verliest het ademend vermogen. Wanneer bv. door veel nat struikgewas gaat wandelen kan je de broek behandelen met een daarvoor bedoelde was. Het moet echter gezegd worden dat de broek snel droogt. Na een half uurtje wandelen onder droge omstandigheden is het meeste vocht er al weer uit.

Mocht het heet worden is er de mogelijkheid een ventilatierits open te zetten.
Ook de broekspijp is bij de voet losser en strakker te maken. Zo kan je de broek bv. zo strak mogelijk om je (hoge) schoenen doen om teken, sneeuw en andere irritaties het moeilijker te maken in de broek te kAl met al heb ik eigenlijk weinig negatiefs op te merken aan deze broek. Ik merk dat ik er steeds weer naar grijp bij het kiezen van een outdoorbroek. De broek zit geweldig en voldoet aan alles wat je mag verwachten van een broek in deze prijsklasse.

De slijtvastheid kan ik overigens nog niet goed beoordelen. De broek heeft geen extra verstevigde knieën of kont zoals veel broeken uit hogere prijsklasse dat vaak hebben. Als je veel op stenen zit kan een kont overigens vrij snel slijten (persoonlijke ervaring uit Noorwegen…

Revolution Race Nordwand Pro

Zoals eerder aangegeven vind ik deze broek een erg stoer uiterlijk hebben. De pasvorm is mooi en de kwaliteit voelt goed. Echter ben ik een stuk minder te spreken over het comfort van de broek.
Ik zou niet willen zeggen dat de broek ondragelijk is maar er zijn een aantal dingen die direct opvallen.
Naar mijn mening is de stretch verkeerd geplaatst. Als je op de onderstaande afbeelding kijkt zie je dat de stretch net boven de kont ophoud. De overgang tussen de stretch en normale stof voelt alsof er een touwtje op je kont is gebonden of dat je broek tot op je naad is afgezakt.
De zakken zijn in tegenstelling ook niet meegenomen in stretch. Als ik mijn telefoon in de zak draag voelt dit strak op mijn been. Persoonlijk stoor ik mij daar heel erg aan zeker omdat de plek met de telefoon ook vaak warm wordt.
Tot slot maak ik mij zorgen om de stretch. Zowel op de kont als knieën.  Ondanks beide nog in takt zijn geloof ik nooit dat stretch net zo sterk is als het andere materiaal terwijl de stretch is uitgevoerd op de plekken die het meeste in contact komen met andere oppervlaktes.

Net als bij de Pinewood is de broek niet waterdicht maar droogt deze vrij snel. Ook deze broek heeft een ventilatierits en een verstelbare broekspijp. Ik moet wel zeggen dat de stof van de Nordwand Pro warmer aanvoelt dan de Pinewood Finnveden Hybrid. Voor sommige is dat een positief punt en voor andere een negatief punt.

Conclusie
Beide broeken heb ik ongeveer even lang. Als ik kijk naar de praktijk grijp ik steeds weer naar de Pinewood Finnveden Hybrid. Ondanks de Revolution Race Nordwand pro wat stoerder oogt weegt het vele malen betere draagcomfort van de Pinewood een stuk meer mee dan de looks. Ik vind de Pinewood overigens ook een mooie broek.
Mocht je twijfelen tussen deze broeken kan ik ten zeerste aanbevelen die paar euro extra te betalen en een Pinewood Finnveden Hybrid te kopen.

Pinewood Finnveden Hybrid

Pro’s

  • Betaalbaar

  • erg comfortabel

  • droogt snel

  • goed geplaatste stretch

  • Ventilatie

  • Rek in de zakken!

Cons

  • Meest kwetsbare oppervlaktes niet extra stevig uitgevoerd

Revolution race Nordwand Pro

Pro’s

  • betaalbaar

  • Stoere broek!

  • droogt snel

  • Ventilatie 

Cons

  • zakken zijn erg strak

  • Kont van de broek is niet comfortabel door verkeerd geplaatste stretch

  • Stretch op de meest kwetsbare plekken! (en dus ook niet extra stevig uitgevoerd)


Prijzen op moment van schrijven

Pinewood Finnveden Hybrid : € 119,95,-

Revolution Race Nordwand Pro: € 105,-