SIEGURD

Wij werken samen met deze experts

Siegurd Bushcraft & Survival

“In every walk with nature one receives far more than he seeks”, een uitspraak van John Muir waar wij veel waarde aan hechten. Niets vaags of zweverigs maar een heel concreet en praktisch gegeven.

Er zijn drie redenen waarom wij doen wat wij doen:

1.     omdat steeds meer mensen vaker naar buiten gaan

2.     omdat mensen meer liefde en respect krijgen voor de natuur

3.     omdat oude ambachten en technieken bij het zelf maken van duurzame en natuurlijke producten weer gaan herleven

Omdat steeds meer mensen vaker naar buiten gaan

Steeds meer ontstaat een noodkreet om meer naar buiten te gaan. Beetje bij beetje beginnen wij ons te realiseren hoe belangrijk het is om in de natuur te zijn, om weer vies te worden, om je fysiek te inspannen, om de koudte en vochtigheid te voelen, om je misschien weer eens te verwonden aan iets. Allemaal dingen die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren en om sterker te worden. Bij volwassenen, bij kinderen, bij oudere mensen en zelfs bij pasgeboren baby’s is het goed om meer in de frisse te lucht te zijn. Buiten kom je tot leven!

Wonen in een modern huis van alle gemakken voorzien maakt een mens lui en een lichaam zwak. Alles wat je nodig hebt kun je kopen in een winkel of via het internet. Kinderen weten niet meer waar eten vandaan komt. Als dit allemaal wegvalt weten we niet eens meer hoe we voor onze kinderen moeten zorgen. Dan is er paniek, terwijl de natuur alles biedt wat we nodig hebben.

Ja natuurlijk romantiseer ik nu behoorlijk en in Nederland is wat ik nu vertel niet vanzelfsprekend, maar we moeten naar het grotere plaatje kijken. Dat is dat we meer zelf redzaam zouden moeten zijn en denken. Begin klein; leer hoe je vuur kunt maken met enkel wat berkenbast en een lucifer. Buiten, in de wind, met regen, met je kinderen, in je eigen achtertuin. Uit dat vlammetje ontstaat de eerste liefde voor Bushcraft!

Omdat mensen meer liefde en respect krijgen voor de natuur

Dit onderdeel staat ons zeer aan het hart. Het heeft alles te maken met ons eerste punt. Hoe meer je afstaat van de natuur, hoe minder respect je er voor hebt. Kijk maar naar landen waar kinderen en tieners opgroeien met ouders die ze graag naar buiten meenemen om vossenbessen of paddenstoelen te plukken, waar scholen op regelmatige basis onderwijs geven in natuurvaardigheden, of gewoon de gezinnen die afhankelijk zijn van wat de natuur te bieden heeft. Als je werkelijk begrijpt wat natuur in je leven te bieden heeft en dat het iets is waar je volledig van afhankelijk kunt zijn, dan ga je ook leren om die natuur te respecteren.

De natuur om je heen is een plek die je moet koesteren, waar je van kunt genieten, waar je van kunt leren. De natuur is niet altijd vreedzaam en gastvrij. De natuur kan meedogenloos en keihard zijn. Sterker nog, dat is het meestal, zeker als je er totaal niets mee hebt. Maar de beloning is groot voor iedereen die open staat voor de geheimen van ‘buiten’.

Omdat oude ambachten en technieken en het maken van duurzame en natuurlijke producten weer gaan herleven

Praktisch gezien is dit de uiting van bovenstaande twee punten. Je gaat meer en meer zien welke schatten de natuur te bieden heeft. Het is een keuze die iedereen kan maken. Het loslaten van moderne gemakzucht, het omarmen van natuurlijke bronnen. Dat betekent wel dat niets vanzelfsprekend is en dat je er meestal hard voor moet werken. Maar dan komt het… de voldoening die je krijgt na het vele falen, is niet uit te leggen. Een warm vuur aankrijgen na dagen ploeteren met de vuurboog is met geen pen te beschrijven. Daar kan door een app aangestuurde cv niet op. Het vervaardigen van een mandje van zelf verzamelde berkenbast geeft een oneindige blijdschap in tegenstelling tot wanneer je een mandje koopt bij de Ikea. Het genieten van vers gevangen vis of verzamelde wilde planten is niet te vergelijken met het vaak smakeloze en vitaminearme voedsel uit de supermarkten.

Er bestaan talloze ambachten, technieken en vaardigheden, van simpel tot complex die je kunt leren en die je inspireren om steeds zelfredzamer te worden. En daar geven wij workshops en cursussen in. Een handreiking voor iedereen die meer wilt leren, gegeven door mensen die ervaring hebben, altijd nog steeds lerende zijn, maar die gepassioneerd zijn om jou op weg te helpen!

Je bent van harte welkom bij ons in het bos!

www.siegurd.nl