Getest: Garmont Bolt 'fast hiking' schoenenIs sneldrogend beter dan waterdicht??

Mike van Tikaani Outdoor testte de Garmont Bolt 9.81 'fast hiking' schoenen en zocht het voor je uit.


Intro:

Met flitsende snelheid kwamen ze in mijn leven.. Met een klap ging de verpakking open en zo snel als het licht zaten ze aan mijn voeten.. De Garmont Bolt trailrunners…

Maar waarom nou trailrunners vraag je jezelf af? Nou dat ga ik proberen uit te leggen in het volgende (wederom lange) verhaal.


The story:

Al jaren houd ik mij bezig met het outdoor leven. T is me nog net niet met de paplepel ingegoten. Nee, mijn ouders liepen niet met vogelboeken door het bos of met een verrekijker langs de velden. Mijn passie voor het buitenleven kon pas gevoed worden toen ik zelf de lepel kon hanteren en de “Struik blikken” vol avontuur naar binnen slurpte terwijl ik in de achtertuin zat met mijn vaders esbit brander vanuit defensie.

Ik groeide op met een militair als vader. Altijd thuiskomend met glimmende kistjes, een keurig camouflagepak en de baret op de man. Een vader met een grote sergeant majoor snor en een nog grotere glimlach.. Dit was mijn voorbeeld… Dit wilde ik ook.. Die stoere loopbaan, het veld in en alles aankunnen op mijn eigen glimmende kistjes.


Jaren later liep ik als 16 jarig ventje op mijn eerste paar en in hetzelfde camouflagepak als mijn vader. Mijn carrière als beroepsmilitair was begonnen met een schakeljaar voor defensie. Je kan wel zeggen dat ik er nogal vroeg bij was. 


Dag in dag uit stond ik te poetsen en boenen op die zware leren boots.. Schoenen waren, samen met de helm en de buks, het belangrijkste van alles zeiden ze in de opleiding en dat nam ik maar al te graag van de instructeurs aan.  Die plastic zooltjes wisselen deed ik met regelmaat en ik probeerde mijn boots altijd weer droog en netjes te houden.


Ik zal mijn kistjes uit die tijd nooit vergeten… Niet alleen om het nostalgische gevoel vanuit mijn jeugd wat ik hier net uit probeer te beelden. Nee, was het maar zo’n feest.. Ik vergeet ze grotendeels ook nooit meer door al die blaren, kapotte groene plastic zooltjes zonder demping, helse nachten met koude tenen, zeiknatte witte “trench feet”, scheenbeenvlies ontsteking en ga zo maar even door.. Nee die kleffe kistjes van toen waren echt niet zo super fijn als tegenwoordig en ondanks de mooie herinneringen ben ik blij dat ik ze kwijt ben en ondertussen zoveel meer kennis heb opgedaan als het om uitrusting en schoeisel gaat.


De laatste jaren ben ik verder gaan verdiepen in goede alternatieven voor de activiteiten die ik onderneem. Regelmatig geef in outdoor workshops en cursussen, ga ik met een kano op stap, loop ik mooie hikes in het buitenland en ga ik wel eens een week of meer de wildernis in om mezelf eens even helemaal over te geven aan de cadans van de natuur. Ook in deze bezigheden komt het hebben van goed schoeisel elke keer weer terug als prio numero uno (om het alvast een beetje Italiaans in te luiden..)


Ik kwam erachter dat het van groot belang is om de juiste soort schoen voor de juiste activiteit te kiezen. Ga je bijvoorbeeld voor een echte lange termijn “off grid wildernis trip” Dan is het gewoonweg slim om goede waterdichte en hogere schoenen te dragen welke tegen een hele, hele hoop stootjes kunnen. De keuze in sokken is daarbij ook zeker niet onbelangrijk. Vaak gebruik je hier sokken van (Merino)wol en zelfs 2 paar over elkaar heen om blaarvorming tegen te gaan. Het hebben van een aantal reserve sokken en eventueel ander schoeisel voor de rustigere dagen is in deze bijna een vanzelfsprekendheid.


Allemaal leuk en aardig maar ik ga niet jaarlijks op dit soort expedities. I wish… (nee niet die über slechte online knakenwinkel!) I wish betekend in vrij Nederlands, mocht ik willen :D 


Man wat zou het gaaf zijn als ik elke keer weer eindeloos de tijd en het geld had om mezelf onder te dompelen in dit soort grootse en meeslepende avonturen. Maar ik ben een “gewone” man met een “gewoon” gezin, veel werk, af en toe vakantie en een hele hoop passie voor het buiten zijn.


Gelukkig ga ik jaarlijks meerdere malen het avontuur tegemoet. Of het nu een gave weektrip naar Fins Karelië is, een survivalweek in Slovenië of een ware “missie” als weekend warrior met mijn busje naar het plaatselijke NTKC kampeerterrein om met mijn vrienden rond het kampvuur te genieten van koud pils, eten en brandhout... Ik kom zeker aan mijn buiten uurtjes en weet daarom ondertussen precies wat ik nodig heb en wat ik fijn vind in verschillende situaties.


In het bovengenoemde Karelië ben ik twee maal geweest. Dit was op een mooie georganiseerde hike van het merk Sasta. Hier kwamen meerdere professionals uit Finland meelopen en zo nam ik van alle besproken ideeën en prachtige uitrusting de beste op een lijstje mee naar huis. Één van deze theorieën was, sneldrogend is beter dan waterdicht.. Dit vind ik tot op de dag van vandaag een hele sterke en een hele mooie theorie welke verbazingwekkend goed in MIJN praktijk werkt. Ik spreek in deze blogs en in adviesgesprekken altijd over MIJN manier van buiten zijn. Het is niet bedoeld als DE ENIGE manier. Een ieder kan dit voor zichzelf prima finetunen en net als ik de goede ideeën filteren en meenemen voor eigen ervaringen.


Ik dwaal af.. Sneldrogend is beter dan waterdicht.. Leg dat nou eens even uit en waarom slaat dit verhaal dan op de Garmont Bolt schoenen?


Stel, je hebt forse zweetvoeten of je moet regelmatig op jouw hike een wateroversteek maken. Je loopt met hoge leren boots, Goretex schoenen of zelfs laarzen naar de rand van het ondiepe stuk. Hier ga je geheid deze schoenen uittrekken en zelfs jouw broek oprollen of ook uitdoen. Wat nou als dit alles per ongeluk in het water zou vallen? Aan de andere kant van het water moet je toch echt die schoenen weer aantrekken.. Er daarna mee doorlopen en aan het eind van de dag heb je de grootste moeite om deze stappers weer netjes droog te krijgen. Dit zelfde zag ik meerdere malen gebeuren bij mijn mede wandelaars terwijl ik zelf ook op mijn lage GTX schoentjes liep.. Onze Finse vriend deed iets heel anders.. Hij lachte een keer.. tilde zijn tas boven het hoofd en liep met grote overtuiging met zijn lage sportschoentjes en lange broek het water in. Dit reikte al gauw tot zijn navel en na een aantal meters doorwading liep hij druipend als een natte kat de andere kant van de oever op. Hier gooide hij zijn rugzak op de kant en hij liep het water weer in om al die mensen, met zere voetjes van de scherpe stenen op de bodem, naar de andere kant te helpen.. 


Ik zag het gebeuren.. Dacht nog eens goed na en wist precies wat deze man bedoelde met zijn wijsheid.. Sneldrogend is beter dan waterdicht.. 


Mijn lage goretex schoenen liet ik dus aan en ik deed hetzelfde.. “Weer wat geleerd” dacht ik toen ik prinsheerlijk het ijskoude water in liep en over de bodem waggelde. Ik liep de rest van de dag op de natte schoenen door totdat het moment kwam en ik in de avond eindelijk mijn schoenen probeerde te drogen. Ik liep te klooien bij het vuur, zooltjes eruit, sokken op stokjes, schoenen ernaast enz enz.. Man man.. wat een kakzooi. Meneer de slimmerd daarentegen liep weer te springen als een boself in dezelfde broek en dezelfde sneakers. Ik zei.. Hee knakker.. Kom eens eventjes hier.. Wat gaat hier mis? Jouw schoenen zijn toch nooit al droog of wel? 

Jazeker wel zei hij en deed zijn sneakers uit.. kurkje droog en hij had een paar andere sokken aan.. Hoe dan.. Hij vertelde mij dat zijn sneakers geen GTX membraam hadden zoals de mijne, omdat dit zinloos was in zijn ogen. Het houd water wel tegen.. maar wel maximaal tot het randje, “daarna loopt het gewoon de schoenen in”vertelde hij. Hij had zijn schoenen overdag bij een trail pauze even op het pad in de zon gelegd met de zooltjes eruit. Sokken ernaast en zo het meeste vocht al laten verdampen. Het nadeel van een GTX membraam is dat de schoenen minder goed ventileren/ademen dan die lage sneakers zonder GTX. Laat staan als je met leren schoenen of zelfs laarzen onder water komt te staan. Dat droogt helemaal beroerd. Je kan ze wel even in de zon zetten maar uitwasemen is veel trager. Synthetische lichtgewicht sneakers of tegenwoordig in hippe bewoording: trailrunners, drogen dus veel sneller dan de tegenhangers met een GTX membraam en leren schoeisel


Wel heb je met de trailrunners het comfort van een sportschoen, goede demping, goede grip, minder gewicht en alle andere voordelen. Een nadeel kan zijn dat de schoenen sneller slijten op ruig terrein.


Mijn supertoffe grijs/groene Garmont Bolt schoenen zijn dus in de plaats gekomen van mijn oude Lowa GTX strijders. Die waren na een paar jaar af.. echt af.. 

Deze nieuwe Garmont Bolt pattas heb ik in de maat 44,5 laten komen omdat mijn voetmaat 27.6 cm bevat. Let wel.. Mijn linker hobbitvoet is een halve cm groter dan mijn rechter. In de tabel kom ik dan net boven de EU43 uit. Ik gooi altijd een centimeter bovenop de maat die ik heb dus ik ben voor de 44.5 gegaan. Ik raad sterk aan om hetzelfde te doen als je op schoenenjacht gaat. Meten met een a4-tje en een meetbandje, beide voeten aftekenen en een centimeter extra rekenen omdat de voeten over de dag groter worden door vasodilatatie en eventueel een toename van vocht in de weefsels.


Ondertussen loop ik een flink aantal maanden op de Bolts.. Ik begon ermee rond te stappen vanaf januari 2021. In de korte broek met vrieskou de kop eraf gelopen op de Veluwe. Inlopen was nog nooit zo prettig. Ik verbaasde me over de pasvorm. De schoen paste goed en het fijne vond ik dat het deel van de voorvoet net even breder is dan bij sommige andere merken. Ook was ik verrast omdat ik bij de eerste keer aantrekken het gevoel kreeg dat het al ingelopen schoenen waren. Ze zaten meteen lekker. Niet slap, niet stug maar wel met stevigheid onder de voeten. Ik liep een 12 kilometer zonder het idee te hebben dat ze “nieuw” waren. De Michelin® Freecross buitenzool geeft ook, zoals opgegeven door Garmont, een fijne grip op ongelijke ondergronden dus ik kon die dag lekker doorlopen bij mossige delen van het bos, de zandverstuivingen en op verharde delen van de paden. Kleine kanttekening is dat ik na de zandverstuiving wel even de schoenen moest leegkiepen om de helft van de Sahara achter me te laten. Dat krijg je met lage schoenen zonder trailgaiters. (In mijn samenvattende video  kan je dit eerste loopje met de Garmont Bolt schoenen zien.)


Sinds deze hike loop ik zeer regelmatig op mijn Blitse Bolts. Naar het werk, met de honden, om het huis en op de trails.. Grappig eigenlijk. Normaal trek ik als eerste de inlegzooltjes van mijn nieuwe schoenen eruit om ze te vervangen voor echte zooltjes. Ik vind dat heel veel schoenenmerken echt complete rukzolen maken. Zei hij dat nou echt? Yep.. Rukzolen. T is vaak net niets.. Dure schoenen met slechte zolen.. T is een zonde. Schoenmakers blijven graag bij hun leest maar daar horen zolen toch ook bij? Die inlegzooltjes van Garmont zijn zo slecht nog niet en ik heb ze eigenlijk nog niet vervangen. 


Qua demping vind ik de schoenen gemiddeld. Ze doen op een comfortabele manier wat ze moeten doen. Ze bewegen met je mee als je op stenen of wortels gaat staan maar zakken er echt niet overheen. De Zool is van EVA materiaal gemaakt en heeft ware “ventilatieroosters” in de zool waardoor er een betere luchtcirculatie zou zijn. Ik heb dit persoonlijk niet meteen gemerkt maar ik hoop dat het in de zomermaanden een uitkomst gaat zijn. Ik verwacht hier geen wereldwonderen maar het ziet er wel inventief en doordacht uit. Er is ook sprake van een hiel stabilisator voor meer laterale stabiliteit bij het landen van de voet. Dit geeft meer stevigheid aan de zijkanten (lateraal) zodat je minder snel zwikt. Zelf heb ik een vrij vaste stap en zwik niet snel maar ik merk zeker meer steun! De heelcup voelt wel solide en comfortabel aan als je de schoen draagt


Als volgende punt ben ik erg te spreken over het luchtige mesh materiaal aan de bovenzijde van de schoenen met de bijhorende sprayrubberen bescherming. Mijn schoenen zijn door het dauwtrappelen al vaker nat geworden tot de zooltjes aan toe maar zelfs in deze zeer vochtige omstandigheden van afgelopen maanden heb ik ze bij de  of  3x met succes goed kunnen drogen in de avond zodat ik de volgende morgen met droge voetjes en een paar verse sokken op pad kon. Dat is toch altijd weer een genot opzich of niet! Of die ventilerende roosters in de zolen daar mee te maken hebben… Geen idee.. 


Conclusie:

* De Bolts van Garmont zijn vrij lichte schoenen van ongeveer 345 gram per schoen. Ze zijn comfortabel op de trails, hebben een goede demping, een goed ademend vermogen en zijn zeker NIET waterdicht. De veters zijn lekker lang maar zeker niet te lang.

* De Michelin® zolen voelen solide aan. Zijn bij mij ook op asfalt in gebruik en slijten niet mega snel. De inlegzooltjes zijn helemaal niet gek voor een standaard zool!

* De toebox of voorvoet is wat breder en daardoor heb ik net even wat meer ruimte om de tenen te bewegen.

* Deze schoenen zijn geweldig voor trailrunning, fast hiking, backpacking, wandelen en andere actieve sporten. Ga je een maandenlange expeditie doen zonder re-supply.. Kies dan voor hogere en sterkere schoenen!


Take home messages:

* Meet de voeten allebei op (ja ze zijn verschillend van lengte) en reken 1 cm extra bij de langste voet voor comfort onder het lopen

* Neem altijd een paar nieuwe sokken bij een paar nieuwe schoenen

* Kies eventueel voor goede zolen van een speciale zool fabrikant

* Denk na over wat je met de schoenen wilt gaan doen en welke onstandigheden je gaat trotseren


Ik ga echt niet roepen dat deze schoenen 100% perfect zijn hoor.. maar de Garmont Bolt’s krijgen van mij zeker een dikke 8 op gebied van comfort, demping en duurzaamheid.


Groetjes Mike en Taiga,

www.tikaani-outdoor.nl

www.backpackinglight.nl