Een sokkenverhaal
Wat is er te vertellen over sokken? Nou, eigenlijk best veel. En zeker als je een wandelaar bent, kan een paar sokken soms het verschil maken of je lekker loopt of strompelt met blaren.
In een vroeger leven had ik wel meer dan 50 paar sokken in een paar lades. Ja, echt. Ik had een soort tik met mooie kleren, en sokken waren daar een onderdeel van. Als student kon ik een paar uur voor in de trein zitten om naar Antwerpen of Luik te reizen als er een nieuw paar van mijn favoriete merk Achile daar in een winkel verscheen. Pas als de gaten echt te groot werden, knikkerde ik ze in de prullenbak.
Ik heb even gegoogled en jawel, het merk bestaat nog steeds. Maar nu winkel je vanuit je luie stoel en bezorgen ze thuis.
Er zijn veel dingen veranderd. Het belangrijkste is dat de fysieke ruimte voor sokken in ons leven drastisch is afgenomen. Ons huis heeft vier wielen en in mijn sokkenzak zitten hooguit vijf of zes paar goede sokken. Onze minimalistische aanpak is een direct gevolg van de manier waarop wij de afgelopen 17 jaar leven – in een auto – en dit bevalt ons prima.
Bij vertrek hebben we onze kledingkast geplunderd en meegenomen wat wij dachten dat goed zou passen. Qua sokken hebben we onze oude katoenen sokken afgedragen en hebben we geëxperimenteerd met verschillende soorten materialen, totdat we vier jaar geleden met Armadillo Merino in aanraking kwamen en volledig zijn overgegaan op merino wol. Deze sokken hebben ons echt verrast. Mijn voeten oververhitten makkelijk en ik zweet van nature veel en ‘normale’ sokken beginnen na twee dagen te stinken.
Ik ben geen materiaal specialist, en ik schrijf hier alleen maar mijn eigen ervaringen, maar de sokken van Armadillo zijn echt magisch. Ik kan ze ruim een week aan zonder wassen en nog ruiken ze niet. Het enige dat wij ondervonden is dat de sokken van Karin-Marijke hun elasticiteit verloren terwijl bij mijn sokken er gaten op de hielen ontstonden.
Afgelopen jaar hebben we een reeks Darn Tough sokken gekregen. Dit merk heeft de lat nog een stukje hoger gelegd. Ze zijn meer dan magisch. Deze winter hebben we ruim 900 kilometer door Israel gewandeld met de rugzak, beide op één paar sokken voor het wandelen overdag en een paar voor de avond/nacht. Het is waanzinnig wat die sokken te verstouwen hebben gekregen in de woestijn met zand en steentjes, in de modder en soms een misstap in het water. Na 900 kilometer geen gaatje of slijtage plek te zien. Wonderlijk!
En wat nog wonderlijker is dat als je er onverhoopt toch een gat inloopt, je bij de dealer gewoon weer een nieuw paar voor krijgt. Levenslange garantie – fantastisch.
Een indruk uit het leven van onze Darn Tough sokken tijdens de hike:
- Gedragen tijdens de gemiddeld 25 kilometer per dag wandelen met bepakking.
- Binnenste buiten gedroogd aan een tak of op een struik tijdens de lunch, en aan het eind van de dag bij aankomst op de kampeerplek.
- Als ze ’s avonds droog zijn gaan ze in onze kussenzak.
- Als ze echter nog vochtig of nat zijn, gaan ze ’s nachts onder de rugzak bij onze voeten. Daar drogen ze (of worden in elk geval niet natter door condensatie).
Dingen die we de afgelopen jaren geleerd hebben ten aanzien van sokken (niet wetenschappelijk bewezen of zo):
- Was de wollen sokken niet zolang de wandeling duurt. Zodoende ontstaat er een soort vettig laagje waardoor de sokken lichtjes gaan glijden in de schoenen. Dit helpt om blaren te voorkomen omdat je voeten niet meer in de sokken schuren.
- Wissel de sokken om de dag van links naar rechts zodat je slijtage tot een minimum beperkt.
- Draag dikke merino wollen sokken tijdens zware wandelingen met bepakking. Deze kunnen meer vocht absorberen en is de kans op blaren kleiner dan bij dunne sokken. Tevens is de demping van dikkere sokken optimaler. Het klinkt misschien gek of onlogische, maar wij wandelen ook in de hitte van de woestijn met dikke merino wollen sokken.
- Wapper de sokken binnenste buiten uit wanneer je ze uittrekt. Hierdoor schud je de aanwezige huidschilfers uit de sok (het zogenaamde stofwolkje) die ervoor zorgen dat de sok hard opdroogt.