De Darn Tough® Hiker Micro Crew Cushion door: Outdoor GURU

11 Nov 2019DE DARN TOUGH HIKER MICRO CREW CUSHION is een wandelsok van Merino wol en na een jaar testen is het een van mijn favoriete kledingstukken geworden. Lees de review of bekijk de video! 


Een review schrijven over een sok is niet zo eenvoudig. Sokken zijn een noodzaak voor iedereen die van wandelen houdt, maar het is doorgaans niet een ding waar ik heel erg warm van kan worden. Natuurlijk, uit ervaring weet ik dat de ene sok totaal anders kan zijn dan de andere: pasvorm, materialen, zweterig of niet, prijs en vooral de duurzaamheid. Thuis is mijn sokkenla behoorlijk vol en de meeste sokken kunnen er mee door, sommige zijn prima en slechts een paar zijn uitstekend. De Darn Tough Hiker Micro Crew Cushion behoort tot die laatste categorie en is een sok waar ik wel warm van word.


1 jaar testen:

Een jaar geleden wist ik niet van het bestaan van het merk Darn Tough. Het werd onder mijn aandacht gebracht tijdens een bushcraft-evenement in Nederland. Daar sprak ik de kersverse Nederlandse distributeur John de Vries. We waren het erover eens dat een “even-snel-test” – ik doe ze nooit – niet mogelijk was, omdat sokken naast comfort ook over duurzaamheid gaan. Na het gesprek stuurde hij me een paar sokken en begon ik met testen. Dat de test een jaar zou duren was ook niet helemaal de bedoeling, maar ook dat heeft een reden. Lees vooral verder! 


Over Darn Tough:

Darn Tough-sokken worden gemaakt in Northfield, Vermont in de VS. Het is een familiebedrijf dat 40 jaar geleden met sokken begon. Wat ik leuk vind, is het feit dat alles in deze fabriek wordt gedaan.


Merino wol:

Wat ik ook leuk vind, is dat Darn Tough Merino wol gebruikt en dat de wol van schapen is – Amerikaanse schapen maar ook van buiten de Verenigde Staten – die vrij van mulesing zijn. Mulesing is een techniek om de overmatige en rimpelige huid – die plas en poep verzamelt – rond de anus van het Merino-schaap te verwijderen om een infectie door ‘flystrike’ te voorkomen; vliegen leggen eieren in deze vochtige rimpels. Na een tijdje komen de maden uit en die eten het schaap op om te groeien. Mulesing gebeurt meestal zonder verdoving of pijnstillers en dat is wreed voor de dieren. Dus elk merk dat hier afstand van neemt – zoals Darn Tough – is een positieve ontwikkeling. Wilt je meer weten over mulesing? Klik hier!


Terug naar de sokken...


Materialen:

De Hiker Micro Crew Cushion van Darn Tough is gemaakt van een mix van 64% Merino wol, 33% Nylon en 3% Lycra. Later meer over deze mix. De sokken zijn ongeveer halfhoog; perfect voor lage en hoge wandelschoenen. Als je wandelt op de echt hoge Scandinavische wandelschoenen, heb je misschien liever een beetje hogere sokken maar ook deze heeft Darn Tough. De sokken zijn bijna naadloos op een platte naad boven de tenen na. Het materiaal onder de tenen en de voorvoet is van een dikker breisel. Dit geldt ook voor de hiel. Dit dikkere materiaal zorgt voor meer demping van de sokken. Ook bovenop de schacht hebben de sokken een dikker breisel; het voorkomt dat de sokken omlaag zakken tijdens het wandelen.


Niet stinken:

De sokken laten zich makkelijk aan trekken. De kleine hoeveelheid Lycra is voldoende om de sokken comfortabel strak te laten zitten. En comfortabel zijn ze! De Merino wol is heerlijk zacht. De naad bij de neus… Ik voel hem niet. De sokken zijn behaaglijk dik en ook dat draagt fijn; voor zover nog gewoon goede sokken. Na een paar weken werd me duidelijk waarom de Darn Tough Hiker Micro Crew Cushion toch echt anders is dan andere sokken. Als ik begin met het testen van sokken (en ook ondergoed), was ik ze nooit totdat ze zo erg beginnen te ruiken dat het onverantwoord is er nog mee rond te lopen. Dat moment is nooit gekomen. Na drie weken moest ik ze wassen vanwege het zweet en vuil dat zich erin op hoopte; niet omdat ze stonken.

Hoe kan dit? In de eerste plaats heeft het veel te maken met het grote aandeel Merino wol in de sokken. Ik heb de ervaring – eveneens ook in ondergoed – dat Merino – zoals gewone wol – de eigenschap heeft dat het minder snel stinkt dan kunstvezels. Het heeft een soort natuurlijk antibacterieel afweermiddel. En dat is duurzaam, want een kunstmatige anti-stink behandeling is niet nodig.


Breed temperatuurbereik:

Zoals ik hierboven al schreef: de sokken zijn over het algemeen behaaglijk dik en dat geeft een zeer breed temperatuurbereik. Ik gebruik ze van plus 5 graden Celsius tot 20 graden Celsius en dat gaat zonder problemen. In koudere omstandigheden heb ik gewoon een dunne Merino-sok gebruikt onder de Darn Tough en dan is -5 graden ook geen probleem. Kortom: een breed temperatuurbereik.


Geen blaren:

Het mooie van de sokken is ook nog eens dat op warmere dagen de Merino in combinatie met het nylon, zweet wegvoert van je huid met droge voeten als gevolg. Droge voeten hebben minder kans op blaren. Zoals ik hierboven al zei: onder de tenen, voorvoet en hiel zijn de sokken dikker. Dit zorgt voor een mooie demping tijdens het wandelen. Ik heb de sokken ook gebruikt tijdens een test met meerdere wandelschoenen die ik vlak voor de zomer maakte en in geen van de schoenen had ik blaren behalve in één. Ik dacht dat dit aan de schoenen lag. Dat was het niet. Ik droeg die dag de Darn Tough’s niet. En… alle schoenen hadden een ademende waterdichte voering. Dat zegt iets over het vochtregulerende vermogen van de sokken! Ik heb de sokken ook gebruikt in niet-waterdichte volledig lederen schoenen en dan is het gevoel van droge voeten nog beter.


Conclusie:

Na een jaar gebruik ben ik dik te spreken over de Darn Tough Hiker Micro Crew Cushion. Nee, ze zien er niet meer nieuw uit maar veel scheelt het niet. Na talloze keren te zijn gewassen, voelen ze nog steeds zacht aan op de huid en is er van slijtage nauwelijks sprake. Onder de hiel en de voorvoet zijn ze niet afgeplat zoals ik zie bij veel andere. Ook ruiken ze na een paar weken gebruik nog steeds niet. Daarnaast is het Lycra nog steeds 100%. Deze sokken zijn gemaakt om een leven lang mee te wandelen. Dat is nog eens duurzaam! Darn Tough is ook overtuigd van de duurzaamheid van hun sokken en geven een levenslange garantie. Na een jaar testen is de Darn Tough Hiker Micro Crew Cushion een van mijn favorieten kledingstukken geworden.


De prijs van € 26,95 is een koopje. Alles bij elkaar krijgen de Darn Tough Hiker Micro Crew Cushion sokken 9.6 van de 10 punten in totaal.


De link naar de videoreview: https://www.youtube.com/watch?v=YZfAQEDPBTg&feature=youtu.be