Kuksa carving bij Siegurd.nl

02 Oct 2018Een dag op bezoek bij Siegurd,

Kuksa carving time..

Het is donderdag 29 maart en ik ga vroeg uit de veren om mezelf eens lekker nuttig te maken. Om 7:00 stap ik met Taiga de achterpoort uit, het bos in om een ochtend ronde te lopen. Hierna is het tijd voor het eten en drinken voor de kippen, Ik pak nog wat eieren van ze mee voor Siegurd (die ik natuurlijk in alle bedrijvigheid weer vergeet mee te nemen) daarna even ontbijten en de tas inpakken voor deze toffe dag. We gaan samen op pad naar Siegurd om samen met 7 andere deelnemers de workshop kuksa carving te volgen. Natuurlijk knikker ik daarom mijn Karesuando Una aksu bijltje ook in de tas. Dit kon nog wel eens een mooi moment worden om de carving mogelijkheden ervan te testen. http://www.vriezz.nl/…/karesuando-unna-aksu-jachtbijl-walno…

Verder neem ik mijn eigen lepelmes, vaste mes en kleine carve mesje mee. Ook doe ik voor de zekerheid mijn tarp en hangmat in de tas voor mij en Taiga. Het beloofd mooi maar wisselvallig weer te worden en we willen wel droog kunnen zitten als dat nodig is. Vooruitzien is heersen zegt onze John altijd.


Natuurlijk is het hartstikke druk op de weg waardoor het er op begint te lijken dat we te laat komen. Gelukkig spreek ik Siegurd nog even en alles komt goed. Natuurlijk komt alles goed.. Druk maken bereik je niets mee.


We komen aan bij de boswachterij van Leersum en gaan op pad naar de locatie die voor mij steeds bekender en vertrouwder begint te voelen. Taiga en ik zijn samen met Willeke al een paar keer bij Siegurd en zijn kornuiten geweest om workshops te volgen en om samen met John voor Vriezz aanwezig te zijn op open dagen als informatiepunt voor de door ons gevoerde merken. Siegurd en zijn team zijn altijd erg toegankelijk en weten goed waar ze het over hebben als het om bushcraft en skills gaat. Vooral de houtbewerking workshops staan bij Siegurd hoog in het vaandel!


Eenmaal op de workshop locatie in het bos aangekomen stel ik me voor aan de medecursisten waar ik er toevallig ook een aantal al eerder van gezien heb op andere evenementen. Siegurd krijgt 

natuurlijk een stevige hand en een gepaste mannelijke schouderklop zoals het bij vrienden gepast is. Ik hang gauw mijn tarpje op de plek zodat Taiga een vertrouwde plek krijgt en sluit me aan bij de rest met een kop koffie en een speculaas koek. Tijd voor de uitleg.


Siegurd verteld ons met enthousiasme over de soorten hout die gebruikt kunnen worden, gefaalde projecten waar hij van geleerd heeft en hoe je het beste de stukken hout voor de kuksa met een bijl uit een stam kan halen. “Geen kernhout gebruiken, een stukje spint is leuk voor de kleurstelling en let op de knoesten mensen…” Iedereen luistert met gespitste oren, ook Taiga let goed op terwijl hij probeert om een gat tot aan China te graven naast de boom waar hij aan vast zit. We gaan hierna met de hele groep aan de slag met de bijlen en de mallets om de juiste stukken hout voor de klus te pakken te krijgen. Ik eindig met een mooi stuk populieren hout waar nog een deel lichtgekleurd spinthout in zit. Deze ga ik zo proberen te maken dat de kuksa een verschillende kleurstelling gaat krijgen. 

We gaan aan het werk op de bokken die ons aangewezen worden. De mijne staat mooi naast mijn setup bij Taiga dus dat is voor hem ook wel zo gezellig. We leren de basis technieken van het afvlakken met een bijl en zetten daarna de grove vorm op het hout met een potlood. We krijgen allemaal een lepelmes van Siegurd en deze mogen we mee naar huis nemen na deze workshop. Dat is toch ook gaaf! Gewoon een mooi mesje om in de toekomst mee verder te gaan. Bij het mes krijgen we de nodige uitleg en handgrepen aangereikt om aan de gang te gaan. Al gauw merken de deelnemers dat het best een hoop werk is om met een lepelmesje een kuksa te maken. Dit gaat uren en uren duren!


Gelukkig wist ik al wel waar ik aan begon, dit is namelijk niet de eerst keer dat ik met een lepelmes aan de gang ga. In het verleden heb ik over de jaren al een flink aantal lepels en andere items van hout gesneden. De kuksa stond nog op mijn lijstje na een mislukte poging van een jaar geleden.


Siegurd komt na een poosje met een oplossing. Gutsen… Die mogen we ook gebruiken om het proces wat te versnellen, vele van ons hebben de eerste pleisters al te pakken en zijn blij dat te horen. We krijgen allemaal een rechte en een kromme guts. Met de juiste techniek gaat het ineens een stuk sneller dan met het lepelmes. We snijden en hakken door tot aan de lunch en iedereen schiet al mooi op.


Ik had zelf mijn eigen lunch meegenomen zoals er aangegeven was voor aanvang van de workshop. Ik maak relaxed mij pasta maaltijd bij het vuur en laat Taiga even los om te dollen. Mijn makker verdiend ook af en toe even de vrijheid om aan te klooien, hij is super goed voor mij dus ben ik hem niets anders dan dat verschuldigd. We zijn wat dat betreft aan elkaar gewaagd en onafscheidelijk. Mijn vrouw zegt zelfs wel eens dat hij niet als enige recht heeft op knuffels en aandacht… Sorry Willeke..


Na de lunch komt het spannendere werk. Siegurd loopt bij iedereen langs om te kijken hoever we zijn en verteld ons hoe we de grove stukken hout kunnen gaan verwijderen die niet nodig zijn. Nu gaan we echt de vorm in de kuksa maken. Met een bijl moeten we precies meten hoe we uit gaan komen en waar de nerven lopen. Voor je het weet sla je verkeerd en is de kuksa mislukt… Spannend dus. We krijgen een kleine uitleg over het slijpen en onderhoud van de bijl en gaan weer aan de slag.

Dit gedeelte heb ik met de grotere bijl van Siegurd gedaan. Hier had ik wel vertrouwen in. Nadat het overtollige hout is weggehaald ga ik over op mijn Una aksu van Karesuandokniven. Een ideale lichtgewicht carve bijltje waarmee ik lekker licht te werk kan. Zo krijg ik al snel de vormen in de kuksa die ik in mijn hoofd heb. De andere deelnemers hebben niet zo een lichte bijl en merken het al snel in de onderarmen en polsen. Dit gevoel ken ik van voorgaande projecten dus ik sta met een kleine grijns op mijn gezicht te genieten van mijn blinkende parel…


Na het grovere bijl werk ben ik overgegaan op mijn vaste mes en carve mes. De vorm begint echt uit het hout te komen en ik geniet van elke minuut dat ik hier in het bos sta. Siegurd is bereid overal mee te helpen, te kijken en met een lach te coachen. Wat een top gast is dit!


Al snel krijgen we het seintje van Siegurd dat we er zo mee gaan stoppen… Stoppen? Ik ben net begonnen maat… Ow is het al 16:00? Wow… Dat gaat even bizar hard.


We krijgen nog uitleg over de vervolgstappen voor thuis, dat we eigenlijk het beste binnen 2 dagen het project moeten afmaken en dat we op een bepaalde manier de kuksa kunnen laten drogen in zijn eigen houtsnippers die we deze dag van het hout afgehakt en gesneden hebben. Hierna kunnen we de kuksa eventueel schuren en afwerken met een oplossing van walnootolie en bijenwas.Zie link: http://siegurd.nl/b…/technieken/houtbewerking/olie-voor-hout


Na een prachtige dag met veel skills, lachende gezichten, vriendschap en mooi weer, rol ik mijn tarp weer in zijn snakeskins en gaat mijn ticket tot he moon hangmatje weer de Savotta mini Jaakari in. http://www.vriezz.nl/nl/savotta-jaeger-mini-dagrugzak.html

Taiga krijgt zijn rugzak ook weer om en we lopen na wederom een zeer mannelijk afscheid, nagenietend in het zonnetje, terug naar onze auto bij de boswachterij.


Siegurd van Leusen, dank je wel voor deze top dag. Hopelijk zien we elkaar weer snel! In tussentijd ben ik nog even druk met mijn kuksa proces. Hij ligt nu te drogen.


Wil jij ook kennis maken met Siegurd en zijn team?? Check zijn site voor meer info over zijn workshops en agenda:

http://siegurd.nl/ SIEGURD.NL


Groetjes Mike en Taiga,

Tikaani Outdoor