Hiken in de regen - welke broek kies je?“Het regent pijpestelen. Er is haast geen zicht en het is koud. Ik zit hoog in de Schotse bergen en geniet van het afzien, hoe gek dat ook klinkt. Ja, mijn bril is volledig beslagen en mijn muts is doorweekt maar verder loop ik er droogjes bij in mijn Pinewood Telluz jas en broek. Het is ook voor het eerst dat ik deze combinatie draag en het moest zo zijn dat ik de natste week hebt gehad in 25 jaar dat ik klim in Schotland om alles goed te testen.” - Siegurd van Leusen


Hoe houd jij je benen droog als je wandelt in de regen? Loop je het liefst in een broek met wind- en waterdicht membraan? Trek je een regenbroek aan? Loop je in een korte broek omdat er dan minder stof nat wordt? Of vind je het helemaal niet erg als je broek nat wordt en kies je voor een sneldrogende wandelbroek? We vroegen het drie experts: 


Dennis van Dokkum - Eigenaar van Survivalschool O.V.E.R.L.E.V.E.N. & RAW Travel:


“Sinds dat ik in 1992 ben gaan werken bij het Korps Mariniers is een Gore-Tex broek een standaard onderdeel van mijn gear setup. Simpelweg weet ik ook gewoon niet beter dan dat ik  het hele jaar door een hardshellbroek in mijn uitrusting heb zitten. In de zomer een wat lichtere uitvoering en in de winter een wat zwaardere variant. Gedurende het jaar loop ik niet eens zo heel veel in een hardshellbroek, dit even afhankelijk van wat voor weer ik onderweg tegenkom op mijn reizen. Voor mij dient ‘ie primair als regenbroek maar daarnaast heeft ‘ie nog een aantal andere functies.


Het is in combinatie met een thermobroek ook mijn reserve outdoorbroek. Als ik een rivier moet doorsteken dan trek ik mijn outdoorbroek uit en trek ik mijn hardshellbroek aan zodat ik een droge broek heb om aan te trekken als ik aan de overkant ben. Wanneer het heel erg hard waait, dan trek ik een hardshell  aan over mijn normale broek omdat deze nagenoeg winddicht is. Je wil met een hardshell voorkomen dat je door de combinatie vocht, kou en wind niet te veel afkoelt. Onderkoeling is een van de grote gevaren als je buiten bent en het goed kunnen reguleren van verlies van warmte is een belangrijke skill die je moet beheersen wanneer je op pad gaat.”


Maurice van den Boogaard - Eigenaar van Surviking:


“Ik kies altijd voor een goede outdoorbroek met een losse regenbroek als basis. En goede outdoorbroek heeft een goede actieve pasvorm, ventileert goed, droogt snel en heeft de zakken op de goede plaats. Bij lichte motregen kun je ervoor kiezen om je regenbroek nog even in de tas te houden. Bij een actieve inspanning kan het zomaar zijn dat het water wat op je broek terecht komt snel genoeg verdampt. Dan blijft je broek goed droog.


Wordt 't toch ? iets teveel van het goede, dan altijd een regenbroek eroverheen. Een goede regenbroek voor het hiken heeft ritsen aan de zijkant, is goed wind- en waterdicht en ademt. Zorg dat de broek lang genoeg is en een clipje heeft om aan je veters te haken. Zo wordt je broek eronder niet nat. In combinatie met gamaschen zit je helemaal safe. De ervaring leert dat water kruipt waar 't niet gaan kan, dus een natte broekrand aan de onderzijde kan zomaar zorgen voor een natte (wollen) sok en dus natte, koude voeten. It's all about the details!”


Siegurd van Leusen - Eigenaar van SIEGURD.nl:


“Normaliter draag ik geen regenbroek. Ik heb al sinds kinds af aan altijd geaccepteerd dat als het regent, je een natte broek kreeg en doorweekte benen. Ik had ook het grote voordeel dat ik het daardoor niet meer of minder koud had. Maar waar ik wel een groeiende hekel aan kreeg was dat ook mijn voeten steeds nat werden ondanks dat de schoenen waterdicht waren. Het water sijpelde via mijn broek (onder mijn gamaschen) in mijn schoenen. Niet fijn!


Nog een reden waarom ik geen regenbroek aan deed is omdat de meeste broeken niet genoeg ademen met als gevolg dat alsnog alles nat was aan de binnenkant. Je kent het wel, die goedkope fietsregenbroeken. Prima voor even maar niet geschikt voor hele dagen lopen in natte omstandigheden.


Dus, mijn nieuwe Pinewood Telluz regenbroek aan en lopen maar. Geen zorgen meer om een natte broek en doorweekte voeten. De broek doet het prima en dankzij de rits over de hele lengte van je benen, kun je deze ook makkelijk uittrekken bij droog weer zonder je schoenen uit te doen. Het pakvolume is ook te doen zodat je het standaard in je rugzak houdt.

Tevreden? Ja. Ik loop liever zonder regenbroek aan maar ik ben ook blij dat ik hem bij me heb als het weer omslaat. Let’s go for a new adventure!”

Pinewood Telluz: Lichtgewicht wind- en waterdichte set Jas: dames en heren

Broek: dames en heren

Waterkolom : >18.000 mm Ademend: 22.000 g/m2/24h